La comunicació del Centenari Carles Fontserè guardonada amb una Premi Carles Rahola de Comunicació
El jurat ha acordat concedir el Premi de Comunicació Institucional dels Premis Rahola de Comunicació Local 2016 a la «Comunicació del Centenari Carles Fontserè, 1916-2016», del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, en coordinació amb els Serveis Territorials de Cultura a Girona, obra d’Iglésies Associats per haver dut a terme un projecte d’èxit que ofereix una completa informació i documentació de l’Any Fontserè.
La sala de cambra de l’Auditori de Girona ha acollit el lliurament de la vuitena edició dels Premis Carles Rahola de Comunicació Local, que organitzen la Diputació de Girona i la Demarcació de Girona del Col·legi de Periodistes de Catalunya. L’acte ha comptat amb una extensa representació del món periodístic, institucional i cultural gironí.
Els guanyadors en les set categories dels Premis han estat els següents:
Millor projecte sobre comunicació periodística
El premi al millor projecte de comunicació periodística, dotat amb 2.000 euros, ha estat per a Marc Sureda, Elena Trullàs, Jordi Ribot i Joan Castro pel projecte «#Gavarres365». El jurat n’ha valorat «l’ambició a l’hora de voler mostrar la realitat d’un territori com el de les Gavarres, de manera dinàmica i amb visió de futur».
En aquesta categoria, han quedat com a finalistes Pau Planas i Rocío Rodríguez pel projecte «La tornada», per «la interessant aposta cultural, que combina amb criteri paisatge i música».
Millor treball informatiu o divulgatiu en premsa escrita
El premi al millor treball informatiu o divulgatiu en premsa, dotat amb 1.000 euros, ha estat per a Pau Subirós pels reportatges «Trenta cinc anys de l’operació neteja», «Primera nit de vaga dels treballadors d’Ecoserveis» i «On són el vuit milions del Patrimoni Sòl?», publicats a La Fissura. El jurat n’ha valorat «la narrativa consistent, ben presentada, documentada i punyent».
Han quedat com a finalistes:
Pau Casacuberta i Toni Ferragut pel reportatge «L’assassinat exemplar de la bugadera Salvadora Catà Ventura», publicat a l’Ariet.cat, perquè és «un bon treball d’investigació històrica, ben documentat, i amb el valor afegit de les fotografies».
David Garcia Algilaga, Robert Pla, Juan Jesús Aznar, Lluís Ribera, Joan Manuel Soldevilla i Josep Maria Dacosta per «Camins de l’aire», publicat a la Revista de Girona, per «l’exhaustiva i ben documentada informació i el seu bon tractament formal».
Així mateix, el jurat ha volgut fer una menció especial als cinc reportatges presentats per Alfons Petit, publicats al «Dominical» del Diari de Girona, pel seu bon treball divulgatiu, sempre documentat i d’una qualitat continuada.
Premi Miquel Diumé al millor treball informatiu o divulgatiu en ràdio
El premi Miquel Diumé al millor treball informatiu o divulgatiu en ràdio, dotat amb 1.000 euros, ha estat per a Carme Martínez pel treball 50 anys de cantades a Calella, emès a la SER Catalunya. El jurat n’ha destacat «la bona informació, documentació, realització i recuperació de fons sonors històrics».
Ha estat finalista Carles Baldellou pel programa Tot és un joc, de Fem Girona, per haver fet « un molt bon espai d’esports de proximitat».
D’altra banda, el jurat ha fet una menció especial per a Miquel Curanta, Juli Pedrero, Toni Sellas i l’equip responsable del programa Govorit Radio Svoboda, de Ràdio Capital de l’Empordà, per «la varietat de recursos sonors, pel seu ritme i pel seu ampli recorregut històric».
Millor treball informatiu o divulgatiu en televisió
El premi al millor treball informatiu o divulgatiu en televisió, dotat amb 1.000 euros, ha estat per a David Gimbernat i Pere Solés per Feliç mil aniversari, documental emès a TV3 sobre el convent de Sant Daniel. El jurat n’ha valorat «la narrativa efectiva i el fet de divulgar una realitat que no sempre és de fàcil accés».
Ha estat finalista Josep Nogueroles Garcia per Teixint cohesió social a Salt, un documental emès al Canal 33 per «plantejar i mostrar una realitat contrastada que qüestiona els estereotips de la vila de Salt».
Millor fotografia publicada
El premi a la millor fotografia publicada, dotat amb 1.000 euros, ha estat per a Jordi Ribot Puntí per la fotografia Un membre de l’ADF al foc de Blanes. El jurat n’ha valorat «la realització d’una imatge informativa d’impacte, que transmet bé el dramatisme del moment».
Han estat finalistes:
Joan Castro Folch per la sèrie de fotos «Tancant l’hotel», perquè «descriu molt bé la situació dels conflictes del turisme mal portat».
Martí Dacosta per la sèrie «El retrovisor», per «la creació d’una molt bona escenografia al servei d’una sèrie d’entrevistes publicades al setmanari L’Empordà».
El jurat ha volgut fer una menció per a Martí Artalejo, per les seves sèries de fotografies de diferents festivals de música, per la gran qualitat en les imatges, que expressen la intensitat del gest musical.
Millor informació digital
El premi a la millor informació digital, dotat amb 1.000 euros, ha estat per a Pau Planas i Rocío Rodríguez per La Tornada, «per la seva tasca dinamitzadora del sector musical, que dóna veu a nous projectes, i per la innovació com a revista digital».
Han estat finalistes:
Daniel Genís Mas i quinze persones més per El Biblionauta, per «un web que té una vocació visual forta, que treballa amb encert l’àmbit literari i utilitza tots els recursos digitals».
Emma Quesada Clarà per La Fissura, «per les seves propostes alternatives d’informació i el seu punt de vista crític i fiscalitzador».
Millor iniciativa de comunicació institucional
Pel que fa al premi a la millor iniciativa de comunicació institucional, valorat amb 1.000 euros, el jurat ha acordat concedir-lo a Helena Romagós i Iglésies Associats per la «Comunicació del Centenari Carles Fontserè, 1916-2016», del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, en coordinació amb els Serveis Territorials de Cultura a Girona, per haver dut a terme un projecte d’èxit que ofereix una completa informació i documentació de l’Any Fontserè.
Ha estat finalista Pere Carreras pel butlletí municipal mensual #Guíxols, per «la seva eficaç presentació dels continguts».
Beca dels Premis Carles Rahola que atorga l’Ajuntament de Girona
Aquest vespre també s’ha lliurat la beca dels Premis Carles Rahola, que atorga l’Ajuntament de Girona amb l’objectiu de promoure la recerca en temes de comunicació local al fons documental de l’Arxiu de Girona.
La beca consta de dues modalitats: professional (adreçada a periodistes col·legiats i dotada amb 1.800 euros) i universitària (adreçada a estudiants i dotada amb 1.200 euros).
La beca de modalitat professional ha estat per a Gemma Busquets pel projecte de recerca «El vot femení a la premsa de les comarques gironines (1931-1936)». El jurat ha valorat especialment «el buit que omple aquesta proposta de recerca, que té com a objectiu visibilitzar la dona en la història, en el context d’una època determinada i a partir de l’estudi de la premsa gironina». També ha destacat que «es tracta d’un tema que, malgrat parlar de fa 85 anys, segueix essent d’interès en el moment actual». La beca de modalitat universitària ha quedat deserta.
El jurat dels Premis Carles Rahola de Comunicació Local ha estat format per: Guillem Terribas (president del jurat), president del Consell d’Administració de Gironina de Llibres i Papers; Joan Ventura, president de la Junta de la Demarcació de Girona del Col·legi de Periodistes de Catalunya; Manel Armengol, fotoperiodista; Maria Sánchez, periodista; José Luis Terrón, director de l’Institut de la Comunicació de la UAB; Enrique San Juan, expert en xarxes socials, mitjans socials i màrqueting en línia; Jordi López, tècnic de comunicació de la Diputació de Girona, i Ramon Girona (secretari del jurat), coordinador del grau de comunicació cultural de la Universitat de Girona.
El jurat de la Beca dels Premis ha estat format per: Marta Madrenas (presidenta del jurat), alcaldessa de Girona; Joan Boadas, cap del Servei de Gestió Documental, Arxius i Publicacions de l’Ajuntament de Girona; Xavier Masachs, tresorer de la Demarcació de Girona del Col·legi de Periodistes de Catalunya; Jordi López, tècnic de Comunicació de la Diputació de Girona, i Sílvia Planas (secretària del jurat), responsable tècnica de Comunicació i Premsa de l’Ajuntament de Girona.
En total, enguany s’han presentat 94 treballs als Premis i 3 a les beques. La cerimònia de lliurament ha estat conduïda pels periodistes de Televisió de Girona Rosó Feliu i Aleix Freixas.
Els Premis de Comunicació Local Carles Rahola es van crear el 2009 amb l’objectiu de reconèixer la tasca de la professió periodística a les comarques gironines i fomentar la creativitat informativa i les iniciatives per difondre, recuperar, gestionar o aplegar informació de tipus periodístic en qualsevol format, àmbit i estructura. Des de la seva primera edició han tingut una gran acollida, i s’han instituït com a un dels principals guardons gironins en l’àmbit de la comunicació.
D’altra banda, amb l’objectiu de promoure els Premis, enguany s’ha celebrat la V Setmana dels Rahola, que ha consistit en un conjunt de taules rodones, xerrades i conferències, i en la qual també han col·laborat l’Ajuntament de Girona, la Universitat de Girona i la biblioteca pública Carles Rahola. A més, també hi han col·laborat diversos mitjans de comunicació, com Televisió de Girona, el Punt Avui, el Diari de Girona i Fem Girona Ràdio.